Slaný koláč s kapustou

Bře 12, 2021 | Low-Carb recepty

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné. 

Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít s sebou do práce nebo na výlet.

Suroviny: 

  • 250g kapusty
  • 5 vajec 
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 125g tvrdého sýra (eidam, ementál, čedar…)
  • 1 cibule 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř a podle chuti bylinky, sušená rajčata, orestované žampiony nebo oblíbené koření
  • Semínka nebo ořechy na posypání 

Korpus:

  • 220g mletých slunečnicových semínek
  • 30g čerstvě umletých lněných semínek
  • 100g másla 
  • ½ lžičky soli
  • pár lžic vody pro případ, že by těsto nešlo spojit

Postup: 

  1. Formu na koláč nebo zapékací formu o velikosti 17cm x 25cm nebo koláčovou formu o podobné velikosti vymažeme olivovým olejem nebo máslem. Pokud chcete vyšší vrstvu těsta, zvolte menší formu. 
  2. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  3. Pokud děláme koláč s korpusem, začneme těstem: Smícháme umletá slunečnicová semínka se studeným máslem a solí a rukou uhněteme těsto. Pracujeme rychle, aby se těsto nerozehřálo. Pokud je těsto moc suché a drobí se, přidejte lžíci vody. Těsto namačkáme do vymazané formy a dáme ho na cca 7 – 10 minut předpéct do trouby. Mělo by lehce zezlátnout.
  4. Na zbytku olejeme osmažíme cibulku nakrájenou na jemno. Přidáme česnek nakrájený na plátky. Pokud používáme slaninu, přidáme jí teď a orestujeme ji. 
  5. Nakonec přidáme kapustu nakrájenou na jemné proužky a podusíme. Kapusta by měla zůstat pevná, ještě pobude v troubě a rozvařená kapusta nechutná asi nikomu. Náplň dáme do koláčové formy (pokud pečeme s korpusem na předpečený korpus).
  6. Pokud přidáváme další suroviny (sušená rajčata, žampiony atd.), přidáme je do náplně. 
  7. V míse smícháme vejce, nastrouhaný tvrdý sýr, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, případně další koření nebo bylinky. Koláč můžete posypat vrstvou semínek nebo ořechů. Já to dělám hlavně, když peču bez korpusu.
  8. Pečeme zhruba 45 minut – záleží, jak máme vysokou náplň. Mně chutná, když je koláč spíš nižší.

Mé oblíbené kombinace do náplně jsou tyto:

  • Mozzarella + sušená rajčata
  • Čedar + slanina
  • Niva + restované žampiony

Nechte si chutnat a dejte mi vědět, jaké kombinace chutnají vám.

Zajímá vás nízkosacharidové stravování a nevíte, jak začít? Připravila jsem kurz Základy LC za 5 dní. Přihlásit se můžete zdarma.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

 Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo použít různé ovocné šťávy.  Tento recept...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení