V poslední době jsem propadla kouzlu slaných koláčů. Dají se jíst teplé i studené. K snídani, k obědu i k večeři. Suroviny můžete různě obměňovat, pórek nahradit špenátem, kapustou nebo brokolicí. Šunku vyměnit za lososa. Vyzkoušet různé druhy sýrů a vůbec si s tím vším krásně vyhrát. Jen klasické těsto musíme buď vynechat nebo nahradit low-carb těstem.
Dnešní recept je bez těsta. Jen se nachystá a upeče náplň, takže celkem rychlovka. Pokud chcete zkusit LowCarb těsto, recept najdete zde.
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velký pórek (300g)
- 100g slaniny
- 100g šunky
- 150g ementálu
- 200g zakysané smetany 14 %
- 150g smetany
- 5 vajec
- Sůl pepř, muškátový ořech
Postup:
- Formu na koláč nebo plech vymažeme olejem. Používám formu o velikosti 17 x 25 cm nebo dortovou o průměru 24 cm.
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a osmažíme ji.
- Přidáme pórek nakrájený na kolečka a podusíme do měkka. Osolíme, opepříme. Šunku nakrájíme na tenké proužky a přidáme do směsi . Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
- V míse smícháme ementál nastrouhaný nahrubo, zakysanou smetanu, smetanu, vejce. Přidáme pepř, muškátový oříšek, případně lehce osolíme.
- Směs pórku rozprostřeme do vymazané formy a zalijeme bešamelem z vejce, sýra a smetany. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 40 – minut. Hotovo je, když je koláč upečený do zlatova, a směs z vajec je ztuhlá.
Tento slaný koláč chutná dobře teplý, ale já ho mám ještě raději studený.
Dobrou chuť!