Pórkový slaný koláč

Lis 12, 2018 | Low-Carb recepty

V poslední době jsem propadla kouzlu slaných koláčů. Dají se jíst teplé i studené. K snídani, k obědu i k večeři. Suroviny můžete různě obměňovat, pórek nahradit špenátem, kapustou nebo brokolicí. Šunku vyměnit za lososa. Vyzkoušet různé druhy sýrů a vůbec si s tím vším krásně vyhrát.  Jen klasické  těsto musíme buď vynechat nebo nahradit low-carb těstem.

Dnešní recept je bez těsta. Jen se nachystá a upeče náplň, takže celkem rychlovka. Pokud chcete zkusit LowCarb těsto, recept najdete zde. 

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velký pórek (300g)
  • 100g slaniny
  • 100g šunky
  • 150g ementálu
  • 200g zakysané smetany 14 %
  • 150g smetany
  • 5 vajec
  • Sůl pepř, muškátový ořech

Postup:

  1. Formu na koláč nebo plech vymažeme olejem. Používám formu o velikosti 17 x 25 cm nebo dortovou o průměru 24 cm. 
  2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a osmažíme ji.
  3. Přidáme pórek nakrájený na kolečka a podusíme do měkka. Osolíme, opepříme. Šunku nakrájíme na tenké proužky a přidáme do směsi . Necháme zchladnout na pokojovou teplotu. 
  4. V míse smícháme ementál nastrouhaný nahrubo, zakysanou smetanu, smetanu, vejce. Přidáme pepř, muškátový oříšek, případně lehce osolíme.
  5. Směs pórku rozprostřeme do vymazané formy a zalijeme bešamelem z vejce, sýra a smetany. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 40 – minut. Hotovo je, když je koláč upečený do zlatova, a směs z vajec je ztuhlá.

Tento slaný koláč chutná dobře teplý, ale já ho mám ještě raději studený.

Dobrou chuť!

Nevíte, jak začít s Low-Carb (nízkosachardovým stravováním). Manuál zdarma vás provede krok za krokem.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení