Pribiňák, to je vzpomínka na dětství. Také se vám zdá, že ty dnešní pribiňáky, bobíky a všelijaké podobné výrobky nemají s tím „pravým“ pribiňákem z dětství moc společného?
A pokud jíte LC, stejně si žádný podobný výrobek z obchodu dát nemůžete. Ale to neznamená, že si nemůžete udělat vlastní low carb verzi. Navíc je to rychlé a jednoduché.
Suroviny na 2 -3 porce:
100g čerstvého sýra (palouček, lučina apod.)
50ml smetany ke šlehání
sladidlo dle chuti (stévie, xylitol, erythritol)
1 lžička citronové šťávy
vanilka
Postup:
Rozmíchete lučinu se sladidlem, vanilkou a citronovou šťávou. Šlehačku vyšlehejte a opatrně vmíchejte do sýrové hmoty. Servírujte do misek nebo skleniček a ozdobte LC ovocem (rybíz, jahody, ostružiny) a mandlovými lupínky. V uzavíratelné skleničce si pribiňák můžete vzít s sebou do práce nebo na výlet.
Můžete si udělat i kakaovou verzi, kdy přimícháte 1 lžíci práškového kakaa (já používám nepražené raw kakao). V tom případě vynechte citron.
Pokud se nebojíte nových chutí, zkuste levandulovou verzi. Pokud máte čerstvou levanduli, vložte do malého hrnce 1-3 lžičky levandulových květů a zalijte 50 ml smetany. Zahřejte a nechte vychladnout. Zceďte přes sítko, před vyšleháním nechte pořádně vychladit.
Můžete použít i éterický levandulový olej, v tom případě kápněte 5 -10 kapek oleje do sýrové směsi a dobře promíchejte. Dále postupujte podle základního receptu, jen vynechte citron. Pokud používáte éterický olej, určitě použijte kvalitní 100% éterický olej. Levandule je hodně výrazná, proto dávkujte opatrně.
Levandule zlepšuje náladu, zklidňuje, působí proti křečím. Éterický olej z levandule se používá mimo jiné na popáleniny, podrážděnou kůži, uklidňuje menstruační bolesti, jako repelent proti hmyzu. Levandule také snižuje krevní tlak, lidem s nízkým tlakem většinu nevoní.
Tak dnešní recept je i s ochutnávkou aromaterapie :-). Nechte si chutnat.