LC pribiňák

Čvc 30, 2018 | Low-Carb recepty

Pribiňák, to je vzpomínka na dětství. Také se vám zdá, že ty dnešní pribiňáky, bobíky a všelijaké podobné výrobky nemají s tím „pravým“ pribiňákem z dětství moc společného?

A pokud jíte LC, stejně si žádný podobný výrobek z obchodu dát nemůžete. Ale to neznamená, že si nemůžete udělat vlastní low carb verzi. Navíc je to rychlé a jednoduché.

Suroviny na 2 -3 porce: 

100g čerstvého sýra (palouček, lučina apod.)

50ml smetany ke šlehání

sladidlo dle chuti (stévie, xylitol, erythritol)

1 lžička citronové šťávy

vanilka

Postup:

Rozmíchete lučinu se sladidlem, vanilkou a citronovou šťávou. Šlehačku vyšlehejte a opatrně vmíchejte do sýrové hmoty. Servírujte do misek nebo skleniček a ozdobte LC ovocem (rybíz, jahody, ostružiny) a mandlovými lupínky.  V uzavíratelné skleničce si pribiňák můžete vzít s sebou do práce nebo na výlet.

Můžete si udělat i kakaovou verzi, kdy přimícháte 1 lžíci práškového kakaa (já používám nepražené raw kakao).  V tom případě vynechte citron.

Pokud se nebojíte nových chutí, zkuste levandulovou verzi. Pokud máte čerstvou levanduli, vložte do malého hrnce 1-3 lžičky levandulových květů a zalijte 50 ml smetany. Zahřejte a nechte vychladnout. Zceďte přes sítko, před vyšleháním nechte pořádně vychladit.

Můžete použít i éterický levandulový olej, v tom případě kápněte 5 -10 kapek oleje do sýrové směsi a dobře promíchejte. Dále postupujte podle základního receptu, jen vynechte citron. Pokud používáte éterický olej, určitě použijte kvalitní  100% éterický olej. Levandule je hodně výrazná, proto dávkujte opatrně.

Levandule zlepšuje náladu, zklidňuje, působí proti křečím. Éterický olej z levandule se používá mimo jiné na popáleniny, podrážděnou kůži, uklidňuje menstruační bolesti, jako repelent proti hmyzu. Levandule také snižuje krevní tlak, lidem s nízkým tlakem většinu nevoní.

Tak dnešní recept je i s ochutnávkou aromaterapie :-). Nechte si chutnat.

Začínáte s nízkosacharidovým stravováním a nevíte, jak na to?
E-mailový kurz Základy LC stravování za 5 dní, vás zdarma provede začátky.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení