LC pribiňák

Čvc 30, 2018 | Low-Carb recepty

Pribiňák, to je vzpomínka na dětství. Také se vám zdá, že ty dnešní pribiňáky, bobíky a všelijaké podobné výrobky nemají s tím „pravým“ pribiňákem z dětství moc společného?

A pokud jíte LC, stejně si žádný podobný výrobek z obchodu dát nemůžete. Ale to neznamená, že si nemůžete udělat vlastní low carb verzi. Navíc je to rychlé a jednoduché.

Suroviny na 2 -3 porce: 

100g čerstvého sýra (palouček, lučina apod.)

50ml smetany ke šlehání

sladidlo dle chuti (stévie, xylitol, erythritol)

1 lžička citronové šťávy

vanilka

Postup:

Rozmíchete lučinu se sladidlem, vanilkou a citronovou šťávou. Šlehačku vyšlehejte a opatrně vmíchejte do sýrové hmoty. Servírujte do misek nebo skleniček a ozdobte LC ovocem (rybíz, jahody, ostružiny) a mandlovými lupínky.  V uzavíratelné skleničce si pribiňák můžete vzít s sebou do práce nebo na výlet.

Můžete si udělat i kakaovou verzi, kdy přimícháte 1 lžíci práškového kakaa (já používám nepražené raw kakao).  V tom případě vynechte citron.

Pokud se nebojíte nových chutí, zkuste levandulovou verzi. Pokud máte čerstvou levanduli, vložte do malého hrnce 1-3 lžičky levandulových květů a zalijte 50 ml smetany. Zahřejte a nechte vychladnout. Zceďte přes sítko, před vyšleháním nechte pořádně vychladit.

Můžete použít i éterický levandulový olej, v tom případě kápněte 5 -10 kapek oleje do sýrové směsi a dobře promíchejte. Dále postupujte podle základního receptu, jen vynechte citron. Pokud používáte éterický olej, určitě použijte kvalitní  100% éterický olej. Levandule je hodně výrazná, proto dávkujte opatrně.

Levandule zlepšuje náladu, zklidňuje, působí proti křečím. Éterický olej z levandule se používá mimo jiné na popáleniny, podrážděnou kůži, uklidňuje menstruační bolesti, jako repelent proti hmyzu. Levandule také snižuje krevní tlak, lidem s nízkým tlakem většinu nevoní.

Tak dnešní recept je i s ochutnávkou aromaterapie :-). Nechte si chutnat.

Začínáte s nízkosacharidovým stravováním a nevíte, jak na to?
E-mailový kurz Základy LC stravování za 5 dní, vás zdarma provede začátky.

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení
Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Suroviny na 1 porci: 150g kuřecího prsa2 lžíce olivového nebo kokosového oleje250g mražené nebo čerstvé zeleniny ( mrkev, zelený hrášek, fazolové lusky, listový špenát, brokolici, vhodná je i cuketa, červená paprika...)100ml kvalitního kokosového mléka kousek (1 cm)...

pokračovat ve čtení