Tento recept vznikl, když jsem dostala chuť na asijská lepivá kuřecí křídla. Jenže jsem neměla křídla, ani některé další suroviny, která jsou v receptu.
Ale měla jsem krůtí stehenní řízky a špagetovou dýni, která se dá použít místo skleněných nudlí, tak jsem si říkala, že asijské chutě by se k ní hodily.
Takže vzniklo toto jídlo a podle mě se to dost povedlo. Navíc je to rychlovka, když nepočítám dobu pečení.
Suroviny:
700 g masa z krůtích stehen (vykostěné stehenní řízky)
2 stroužky česneku
1 cm čerstvého zázvoru (nakrájený na malé kousky)
2 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
2 lžíce rýžového octa
1 lžíce rajčatového protlaku
1 sušená chilli paprička
1 lžíce přepuštěného másla nebo kokosového tuku
Sezam na posypání
1 špagetová dýně
Postup:
Maso nakrájejte na kostičky, smíchejte s rozdrceným česnekem, sójovou omáčkou, rýžovým octem, protlakem, chilli vločkami a zázvorem. Dejte do nádoby, přidejte lžíci přepuštěného másla nebo kokosového oleje a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte zhruba 40 minut.
Během pečení občas promíchejte.
Já peču zároveň se špagetovou dýní – tu ale přidávám později. Stačí péct cca 30 minut (podle velikosti.). Dýni umyjte a rozřízněte napůl. Položte na plech vyložený pečícím papírem rozříznutou stranou dolů. Upečte doměkka. Vyndejte a nechte lehce zchladnout. Vidličkou “vydlabejte” dužinu – budou se tvořit vlákna (špagety). Podle chuti případně lehce osolte.
Podávejte s masovou směsí.
Nechte si chutnat!