Jak klíčit semínka k jídlu

Úno 13, 2021 | Low-Carb recepty

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná.

Klíčit můžete neloupané luštěniny, obiloviny, neloupané olejniny (loupané plodiny nevyklíčí).

Nepoužívejte semena určená k výsevu (jsou často chemicky ošetřena), pouze ta, která jsou určená ke konzumaci. Ideální jsou mungo fazole, vojtěška, cizrna, čočka, fazole adzuky, řeřicha, neloupaný sezam, neloupaná pohanka, neloupaná slunečnicová semínka.

Nevhodné jsou velké druhy fazolí, jsou v naklíčeném stavu nestravitelné.

Semínka vhodná ke klíčení koupíte v obchodech s potravinami nebo ve zdravé výživě.

Klíčky je lepší jíst pouze v syrovém stavu, (tepelnou úpravou se ničí vitamíny a zejména enzymy), klíčky lze sypat na pečivo s máslem nebo pomazánkou, polévky, vařenou nebo pečenou zeleninu, přidat jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Jak si semena vyklíčit?

Existují různé způsoby klíčení. Pokud chcete klíčky jíst ve větším množství, můžete si pořídit speciální klíčící misky.

V domácích podmínkách lze klíčky klíčit i jednoduše tak, že propláchnutá semínka nasypete do cedníku a ten pomoříte do misky, kde je na dně voda (semínka jsou ponořená ve vodě jen částečně). Je potřeba denně proplachovat čistou vodou, ideálně ráno i večer.

Za 2-3 dny (podle druhu použitých semen) jsou klíčky tak akorát k jídlu. Nenechávejte je klíčit moc dlouho, delší klíčky jsou hořké. Naklíčená semena je možné skladovat v lednici, kde vydrží několik dní.
Semínka je možné taky nasypat na misku s vatou a dbát na to, aby byla stále vlhká.

Před klíčením je vhodné nechat semena přes noc ve vodě nabobtnat, ráno propláchnout a pak dále postupovat podle výše uvedených postupů.

Jsou klíčky vhodné pro LC stravování?

Klíčky ze semínek reřichy, ředkvičky, brokolice atd. můžete jíst úplně bez obav.

Naklíčené luštěniny (mungo, čočka) můžete jíst také, jen si dejte pozor na množství. Klíčením dochází k tomu, že sacharidy jsou štěpeny, jsou lépe stravitelné a sníží se jejich množství. Pokud příjem sacharidů držíte nízko, nepřehánějte to raději s konzumací klíčků.

Potřebujete poradit s jídelníčkem? Koukněte na aktuální služby. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení