LC chleba / brusketa

Říj 31, 2020 | Low-Carb recepty

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod.

Suroviny:

  • 200g strouhané mozzarelly 
  • 75g mletého slunečnicového semínka
  • 25g zlatého lněného semínka 
  • 2 lžičky psyllia
  • 1 střední vejce 
  • Sůl (zhruba ½ lžičky)
  • Sýr nebo bylinky na posypání, česnek, máslo na potření 

Do tohoto receptu použijte strouhanou mozzarellu, zkoušela jsem i tu v nálevu, ale ta má mnohem víc tekutiny a v tomto receptu nefunguje, museli byste přidat mnohem víc semínek /psyllia. 

Slunečnicová semínka můžete vyměnit za stejné množství mletých loupaných mandlí, kupovaná mandlová mouka bývá odtučněná, tak se v receptu bude chovat jinak.

Zlatá lněná semínka můžete nahradit hnědým lněným semínkem, má ale výraznější chuť a bude v chlebu více cítit.

Psyllium můžete vynechat, dávám ho hlavně kvůli tomu, že zlepšuje strukturu těsta. Pokud vynecháte, pravděpodobně budete muset malinko navýšit množství semínkové mouky.

Postup:

  1. Mozzarellu dejte do mísy a rozehřejte v mikrovlnce – nejprve mikrovlnku zapněte na 30s, mísu vyndejte, mozzarellu promíchejte, vraťte znovu do mikrovlnky na 30 sekund. Sýr musí být úplně rozehřátý, pokud je potřeba ještě pár sekund v mikrovlnce přidejte. Pokud nechcete používat mikrovlnku, rozehřejte sýr v hrnci na sporáku. 
  2. V elektrickém mlýnku na kávu umelte semínka, případně i psyllium. Je pak jemnější a není tolik v těstě cítít. Nemusíte ho dávat vůbec, já ho přidávám kvůli struktuře těsta. 
  3. Nyní vmíchejte do těsta vejce a postupně po částech mletá semínka s psylliem. Nejprve lžící, později zpracovávejte rukou. Ze začátku se zdá, že se těsto nespojí, ale nebojte, za chvíli se vám vytvoří pevné hutné těsto. Nemělo by být skoro vůbec lepivé. Množství semínek přidávejte postupně, je možné, že budete potřebovat o něco míň nebo víc.
  4. Těsto přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte do požadovaného tvaru – tlustější  placky, nařízněte a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C, pečte dozlatova, trvá to zhruba 15 min. Pokud chcete, posypejte nastrouhaným sýrem a nechte ještě chviličku zapéct. Můžete také potřít stroužkem máslem, do kterého rozmačkáte stroužek česneku nebo nasekanýma bylinkama. Chutná nejlépe teplé, ale pochutnáte si

Doba přípravy: 15 minut + doba pečení

Počet porcí: 2 – 4 podle toho s čím budete servírovat

Nutriční hodnoty:  5 119KJ  S 8g  B 74g  T 84g 

Začínáte s LC stravováním a nevíte, jak na to? Manuál LC krok za krokem vás provede začátky i záludnostmi LC stravování.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení