Dneska si syn vyžádal dětskou letní slavnost. Má narozeniny v prosinci, pár dní před Mikulášem a s Vánoci na krku. V čase školních besídek a předvánočních starostí prostě nějak na jeho narozeninovou oslavu s dětmi nezbyl čas.
Ale syna to mrzelo, pořád mluvil o tom, že žádnou oslavu neměl. Tak jsme se domluvili, že si uděláme takovou pěknou oslavu v létě. A ke každé správné oslavě patří samozřejmě dort. Abych si mohla taky kousek dát, rozhodla jsem se pro LC variantu. A přesto, že jsem upekla i klasické muffiny, „můj“ dort zmizel jako první.
Na zahradě zrovna zrají cukety, takže volba těsta byla jasná. A kdo sledujete moje recepty, víte, že mě moc neužije na nějaké dlouhé vyvařování. Bylo tedy jasné, že to musí být rychlovka. Recept jsem odkoukala na facebooku. Vlastně jsem spojila několik receptů, které jsem tam našla, trochu je upravila podle sebe a vyšlo to krásně. Jen dejte pozor, ať těsto dost upečete a není moc mokré.
Tak pojďme na to.
Suroviny:
Těsto:
250 g cukety
60g neodtučněné kokosové mouky nebo mletého kokosu
2 vejce
1 vrchovatá lžička vinného kamene (bezfosfátového prášku do pečení)
3 lžíce panenského kokosového oleje nebo rozpuštěného másla
2 lžíce kakaa
2 lžíce xylitolu + trochu stévie (slazení je potřeba vyladit podle vlastní chuti a dostupného LC sladidla), já sladím spíše méně
špetka soli
Krém:
125g mascarpone
100g 18% zakysané smetany
2 lžíce xylitolu (můžete i vynechat, záleží na vaší chuti, mascarpone je sladké samo o sobě)
šťáva z půlky citronu
Postup:
Dobře umyjte a nastouhejte cuktu. Mladá cuketa může být celá i se šlupkou, starší cuketu oloupejte a vyndejte semena. Nastouhejte nebo rozmixujte v robotu.
Smíchejte s vejci a kokosovým tukem nebo máslem. Pozor, cuketa i vejce by mělo mít pokojovou teplotu, ať vám tuk nezačne tuhnout.
V jiné misce smíchejte suché suroviny. Pokud používáte strouhaný kokos, dobře ho rozemelte na jemno. Já to dělám tyčovým mixérem, jemnější hmotu získáte rozemletím v elektrickém mlýnku na kávu.
Smíchejte mokré a suché suroviny a nelejte do dortové formy o průměru 16 cm. Upečte v troubě na 180 °C. Zkontrolujte špejlí, pokud vám vyjde suchá, máte upečeno.
Korpus nechte důkladně vychladnout. Pomažte krémem ze zakysané smetany a mascarpone a ozdobte LC ovocem.
Před podáváním nechte vychladit.
A pak už si nechte chutnat :-)!
Chcete se pustit do LC stravování a nevíte, jak začít? E-mailový kurz zdarma Základy Low-Carb za 5 dní vám s tím pomůže.