Čokoláda je prostě nejvíc!
Při LC stravování je sice povoleno dát si (občas) kousek čokolády s vysokým procentem kakaa, pro dost lidí je ale vysokoprocentní čokoláda hodně hořká a chuť na čokoládu neuspokojí.
Proto pro vás mám tuto nízkosacharidovou variantu.
Pamatujete si ledovou čokoládu, která byla hodně populární v 80.letech? Já ji milovala a tato čokoláda mi ji hodně připomíná. Při pokojové teplotě taje, je proto lepší ji skladovat v lednici. Studená mi taky chutná nejvíc.
Je vynikající, ale vyloženě tuková bomba, proto používejte jen občas jako odměnu :-). A o to víc si ji vychutnejte a užijte!
Suroviny:
- 30g másla
- 10g kokosového tuku
- 30g čokolády (min 80% kakaa)
- špetka práškové stévie (nebo pár kapek tekuté) nebo jiné sladidlo – podle vlastní chuti, lze vynechat
- špetka soli
- vanilka – můžete vynechat
- mandlové lupínky nebo sekané ořechy
Postup:
- Ve vodní lázni rozpusťte máslo, kokosový tuk, čokoládu, sladidlo. Přidejte špetku soli pro zvýraznění chuti a vanilku (vyškrábněte semínka z vanilkového lusku nebo použijte vanilkový extrakt).
- Do silikonových formiček na led (moje jsou ve tvaru kytiček) nasypejte mandlové lupínky a zalijte čokoládovou směsí. Já formičku plním podle nálady – někdy dám lupínky jen na dno, jindy naplním skoro celou formičku nebo naopak formičku naplním čokoládou a lupínky jen posypu.
- Naplněné formičky nechte vychladit v mrazáku nebo lednici do úplného ztuhnutí a kytičky opatrně vyloupněte z formičky.
- Lupínky můžete také úplně vynechat a udělat si kytičky pouze čokoládové nebo si přidat přísady podle chuti (ořechy, celé mandle, skořice, krystalky soli, chilli apod.). Jen pozor na to, aby ostatní přísady byly low- carb.
Užijte si mlsání!