LowCarb dýňový koláč inspirovaný receptem z webu ketodietapp. Nedržela jsem se receptu přesně, ale vyšlo to parádně a tento koláč je u nás oblíbený celý podzim.
Suroviny na korpus:
- 200g neloupaných mandlí
- 30g lněného semínka
- 1 lžička xylitolu (upravte množství a druh sladidla podle své preference)
- 30g změklého másla
- 1 vejce
Suroviny na náplň:
- 400g upečené dýně (já dala hokaido)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- Špetka soli
- Koření (skořici, můžete použít perníkové koření, muškátový oříšek, badyán… )
- Sladidlo podle chuti a volby – já dala lžící xylitolu (záleží i na sladkosti dýně)
Postup:
Koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte. Já použila formu o průměru 28 cm. Pokud nechcete LowCarb nebo bezlepkovou variantu, klidně můžete na korpus použít klasické křehké těsto.
Mandle a lněné semínko umelte – já používám elektrický mlýnek na kávu. Můžete použít i mandlovou mouku, ale lněné semínko je lepší mlít vždy čerstvé, protože rychle žlukne.
Smíchejte všechny suroviny. Přidejte sladidlo dle chuti a preference. Já nejprve všechno smíchám vidličkou a nakonec rychle prohnětu v ruce do kompaktního nelepivého těsta.
Těsto vyválím mezi dvěma pečicími papíry a pokryju dno a boky formy. Formu přendám do mrazáku vychladit než udělám náplň, aby se těsto při pečení koláče nepřipalovalo.
Na náplň použijte 400g upečené a vychladlé dýně. Můžete použít i vařenou. Pečená je sladší a není tak vodnatá. Dýni rozmixujte na pyré, přidejte všechny suroviny, přislaďte podle chuti a prošlehejte. .
Nalijte na korpus a pečte v troubě na 160°C zhruba 1 hodinu – dokud není náplň skoro ztuhlá. Záleží na tom, jak peče vaše trouba, ale i na velikosti formy a tloušťce náplně. Koláč hlídejte, pokud by se korpus připaloval, přikryjte ho alobalem.
Podávejte dobře vychlazené. Můžete poprášit skořicí a přidat kopeček šlehačky.