Low Carb dýňový koláč

Zář 5, 2023 | Low-Carb recepty

LowCarb dýňový koláč inspirovaný receptem z webu ketodietapp. Nedržela jsem se receptu přesně, ale vyšlo to parádně a tento koláč je u nás oblíbený celý podzim.  

 

Suroviny na korpus: 

  • 200g neloupaných mandlí 
  • 30g lněného semínka
  • 1 lžička xylitolu (upravte množství a druh sladidla podle své preference)
  • 30g změklého másla
  • 1 vejce

 

Suroviny na náplň: 

  • 400g upečené dýně (já dala hokaido)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce 
  • Špetka soli 
  • Koření (skořici, můžete použít perníkové koření, muškátový oříšek, badyán… )
  • Sladidlo podle chuti a volby – já dala  lžící xylitolu (záleží i na sladkosti dýně)

 

Postup:

Koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte. Já použila formu o průměru 28 cm.  Pokud nechcete LowCarb nebo bezlepkovou variantu, klidně můžete na korpus použít klasické křehké těsto. 

Mandle a lněné semínko umelte  – já používám elektrický mlýnek na kávu. Můžete použít i mandlovou mouku, ale lněné semínko je lepší mlít vždy čerstvé, protože rychle žlukne. 

 Smíchejte všechny suroviny. Přidejte sladidlo dle chuti a preference. Já nejprve všechno smíchám vidličkou a nakonec rychle prohnětu v ruce do kompaktního nelepivého těsta. 

 Těsto vyválím mezi dvěma pečicími  papíry a pokryju dno a boky formy.  Formu přendám do mrazáku vychladit než udělám náplň, aby se těsto při pečení koláče nepřipalovalo.  

 

Na náplň použijte 400g upečené a vychladlé dýně. Můžete použít i vařenou. Pečená je sladší a není tak vodnatá. Dýni rozmixujte na pyré, přidejte všechny suroviny, přislaďte podle chuti a prošlehejte. . 

 

Nalijte na korpus a pečte v troubě na 160°C zhruba 1 hodinu – dokud není náplň skoro ztuhlá. Záleží na tom, jak peče vaše trouba, ale i na velikosti formy a tloušťce náplně. Koláč hlídejte, pokud by se korpus připaloval, přikryjte ho alobalem.

 

Podávejte dobře vychlazené. Můžete poprášit skořicí a přidat kopeček šlehačky. 

 

 

Mohlo by vás také zajímat…

Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení
Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení