Low Carb dýňový koláč

Zář 5, 2023 | Low-Carb recepty

LowCarb dýňový koláč inspirovaný receptem z webu ketodietapp. Nedržela jsem se receptu přesně, ale vyšlo to parádně a tento koláč je u nás oblíbený celý podzim.  

 

Suroviny na korpus: 

  • 200g neloupaných mandlí 
  • 30g lněného semínka
  • 1 lžička xylitolu (upravte množství a druh sladidla podle své preference)
  • 30g změklého másla
  • 1 vejce

 

Suroviny na náplň: 

  • 400g upečené dýně (já dala hokaido)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce 
  • Špetka soli 
  • Koření (skořici, můžete použít perníkové koření, muškátový oříšek, badyán… )
  • Sladidlo podle chuti a volby – já dala  lžící xylitolu (záleží i na sladkosti dýně)

 

Postup:

Koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte. Já použila formu o průměru 28 cm.  Pokud nechcete LowCarb nebo bezlepkovou variantu, klidně můžete na korpus použít klasické křehké těsto. 

Mandle a lněné semínko umelte  – já používám elektrický mlýnek na kávu. Můžete použít i mandlovou mouku, ale lněné semínko je lepší mlít vždy čerstvé, protože rychle žlukne. 

 Smíchejte všechny suroviny. Přidejte sladidlo dle chuti a preference. Já nejprve všechno smíchám vidličkou a nakonec rychle prohnětu v ruce do kompaktního nelepivého těsta. 

 Těsto vyválím mezi dvěma pečicími  papíry a pokryju dno a boky formy.  Formu přendám do mrazáku vychladit než udělám náplň, aby se těsto při pečení koláče nepřipalovalo.  

 

Na náplň použijte 400g upečené a vychladlé dýně. Můžete použít i vařenou. Pečená je sladší a není tak vodnatá. Dýni rozmixujte na pyré, přidejte všechny suroviny, přislaďte podle chuti a prošlehejte. . 

 

Nalijte na korpus a pečte v troubě na 160°C zhruba 1 hodinu – dokud není náplň skoro ztuhlá. Záleží na tom, jak peče vaše trouba, ale i na velikosti formy a tloušťce náplně. Koláč hlídejte, pokud by se korpus připaloval, přikryjte ho alobalem.

 

Podávejte dobře vychlazené. Můžete poprášit skořicí a přidat kopeček šlehačky. 

 

 

Mohlo by vás také zajímat…

Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení
Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení