Toto je pití a jídlo v jednom. Pokud si ho uděláte s kokosovým mlékem nebo smetanou, dostanete do sebe pořádnou dávku energie i živin. Kakaové boby jsou zdrojem antioxidantů, obsahují velké množství minerálů – zejména hořčíku, kterého máme většinou nedostatek.
Kakao stimuluje a povzbuzuje, navozuje pocity štěstí a spokojenosti. Do podzimních sychravých dnů jak dělané. Navíc v kombinaci s teplým kokosovým mlékem nebo smetanou a skořicí příjemně zahřeje. Je to také řešení pro ty, kdo ráno cvičí a nemají před tím chuť nebo čas se pořádně nasnídat.
Mám pro vás dvě varianty nápoje – jedna je z kakaových bobů a ta druhá je z (raw) kakaa. Raw kakao používám ráda, je výživnější a také chuťově výraznější než pražené kakao. Jen nezahřívejte na více než 40 °C, ať nezničíte enzymy, které raw kakao obsahuje. Samozřejmě můžete použít i klasické práškové kakao.
Suroviny:
- 2 lžíce drcených kakaových bobů nebo 1 lžíce (raw) práškového kakaa
- 2 dcl kokosového mléka nebo smetany
- případně sladidlo dle chuti
- mletá skořice nebo mleté chilli
Postup:
Pokud použijete kakaové boby, zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Nechte několik hodin (nebo přes noc) stát, aby změkly. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a zalijte teplým kokosovým mlékem nebo smetanou. Pokud chcete, přislaďte LC sladidlem (není nutné) a posypte skořicí nebo chilli. Zbytky kakaových bobů vyhoďte nebo snězte. Mně chutnají a je mi líto je vyhazovat, takže já je sním.
Pokud použijete kakaa, pak jen smíchejte kakaový prášek s trochou teplého mléka / smetany a pak dolijte. Opět doslaďte a posypte skořicí nebo chilli.