Vývar – elixír mládí za pár korun

Lis 20, 2018 | Zdravě

Nedávno mi známá vykládala o doplňku stravy, který bere – kolagenové tablety. Je to dobré na klouby i na pevnější pleť. Básnila o tomto zázraku a říkala, že stojí sice spoustu peněz, ale že je ráda za takový zázrak vydá.

Kolagen je bílkovina, která tvoří vazivová vlákna v pokožce a tím je spoluzodpovědná za tonus naší pleti. Tvoří také strukturu chrupavky, vazů a šlach. Kolagenu s věkem ubývá a je třeba ho dodávat – stravou nebo jinak.

Nic proti kolagenovým doplňkům stravy, ale uvědomila jsem si, že podobný zázrak znaly naše babičky a vyjde na pár korun. Jen jsme na něj trochu pozapomněli.

Nejenže je tento zázrak plný kolagenu, minerálů, stopových prvků a to ve formě, která je dobře vstřebatelná, ale pozitivně ovlivňuje i naši střevní mikroflóru a ta ovlivňuje náš imunitní systém a to všechno má velký vliv i na celkovou zdravotní kondici našeho těla. 

Správně, je to vývar z kostí.

Vývar (hlavně ten z kostí) je skvělým lékem na střevní mikroflóru a na naši celkovou fyzickou kondici. Je výživný a zároveň lehce stravitelný.

Ideální je dát si každý den jednu porci vývaru (200 ml). Buď formou čistého vývaru (to je vlastně takový iontový nápoj). Nebo jako polévku – vývar se zeleninou, případně masem, vejcem apod. Nebo jako základ zeleninové polévky nebo omáčky. Těm dodá chuť. A samozřejmě výživnou hodnotu posune na vyšší úroveň.

A jak takový vývar uvařit?

Kvalitní suroviny pro vývar jsou velmi důležité a je fajn je kombinovat nebo druhy surovin střídat.

Do vývaru přidávám jablečný ocet, který pomáhá uvolnit minerály.

Čím více přidáte surovin s chrupavkami, případně kůží, tím více kolagenu bude obsahovat. Poznáte to tak, že vývar bude po vychladnutí želírovat. Čím hustší bude, tím více kolagenu bude obsahovat.

Jaké suroviny budete potřebovat:

Kosti  – ideálně s chrupavkou, krky, žebra, oháňka,morkové kosti,  kuřecí nožičky, rybí kosti

Zeleninu – mrkev, celer, petržel, cibule, případně stroužek česneku, rajče, pórek, květák

Koření – bobkový list, nové koření, pepř, případně tymián, rozmarýn, šalvěj 

Sůl

Lžíci jablečného octa

Vývary nechte táhnout (tj jen lehce probublávat) několik hodin. Kuřecí a rybí nejméně 2 hodiny, klidně více. Hovězí vývary 8 a více hodin. Čím déle vaříme, tím více minerálů a výživných látek do vývaru dostanete.

Při vaření se o nic nemusíte starat. Dejte suroviny do hrnce, přiveďte k varu, poté ztlumte tak, aby tekutina jen lehce probublávala a nechte na sporáku vařit třeba přes noc. Pokud máte pomalý hrnec, určitě ho použijte. 

Vývar v lednici vydrží několik dní (5-7 dní). Já vývar dělám hodně koncentrovaný a mrazím ho po porcích. V případě potřeby pak jen vyndám potřebnou porci, nechám v horké vodě rozmrazit a podle potřeby naředím vodou.

Můj nejoblíběnější recept je tento:

1 kilo kostí s chrupavkami

2l studené vody

1 velká cibule

1 mrkev

1menší petržel

Kousek celeru

1 lžíce jablečného octa

5 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

Bobkový list

Lžička soli

Postup:
Kosti dobře umyjte, dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte očištěnou zeleninu, koření a sůl a nechte probublávat několik hodin, podle druhu použitých kostí. Čím déle budete vývar táhnout, tím více výživných látek získáte.

Uvařený vývar přelijte přes jemné sítko nebo čistou utěrku. Před podáváním můžete přidat nasekanou čerstvou petrželku,čerstvou zeleninu nebo používejte při přípravě polévek a omáček.

A co vy, vaříte si vývar? Podělte se o svůj osvědčený postup v komentářích.

Ať vám váš vývar chutná!

Chcete se pustit do nízkosacharidového / Low-Carb stavování a nevíte, jak na to? Stáhněte si Manuál LC

Mohlo by vás také zajímat…

Je Low-Carb pro každého?

 V poslední době je nízkosacharidové (Low-Carb nebo Keto) stravování dost populární. Ať už chcete zhubnout nebo dostat pod kontrolu závislost na jídle a sacharidech, je to jedna z možností, která vám může pomoct dostat se do cíle. V tomto článku jsem shrnula výhody i...

pokračovat ve čtení

Doplňte hořčík

Hořčík je jeden z minerálů,  kterého mají lidé v dnešní době nedostatek. Překvapuje vás to? Ano, v dnešní době hojnosti a nadbytku potravy v naší části světa, většina populace nezískává z potravy potřebné živiny, vitamíny, minerály. A hořčík je určitě jedním z těchto...

pokračovat ve čtení