Tvarohový mazanec

Dub 8, 2020 | Low-Carb recepty

Suroviny:

  • 1 měkký tvaroh (ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 140g mletých loupaných mandlí
  • 70g mletého kokosu
  • 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce psyllia 
  • 1/4 lžičky xantanové gumy 
  • 100g rozpuštěného másla
  • Sladidlo dle chuti a preference (ochutnejte těsto) – já dávám 3 lžíce erythritolu a trochu stévie 
  • Citronová kůra 
  • Vanilka (lusk nebo přírodní extrakt)
  • 1/4 lžičky soli

Postup:

  1. Včas vyndejte suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
  2. V míse smíchejte tvaroh a vejce. 
  3. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. 
  4. Loupané mandle, strouhaný kokos a psyllium umelte v elektrickém mlýnku na kávu. 
  5. Přidejte prášek do pečiva, špetku soli, sladidlo, vanilková semínka nebo přírodní vanilkový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
  6. Smíchejte tvaroh, vejce, přidejte máslo a nakonec suché suroviny a dobře promíchejte. 
  7. Těsto nechte 15 -20 minut odpočinout, pak mokrýma rukama vytvarujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pokud chcete, potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlemi.  Já většinou jen sypu mandlemi. 
  9. Pečte na 180°C zhruba 45 minut – 55 minut. Bochánek musí být opravdu dobře upečený, aby nebyl uvnitř mokrý. Vyzkoušejte špejlí, jakmile je suchá, je upečeno. 

PS: Já používám mleté mandle (loupané, ale i neloupané) a mletý strouhaný kokos. Pokud použijete koupenou mandlovou nebo kokosovou mouku, je možné, že budete muset přidat množství mouky nebo ubrat tuk. Mouky bývají odtučněné a chovají se v těstě jinak. 

Také tvoroh může být hustější nebo řidší, proto přidávejte mouky postupně po částech. Těsto má být husté a hutné, jinak mazanec nebude držet tvar a po upečení bude mazlavý a vlhký. 

Psyllium a xantanová guma se přidávají, protože v těstě vytváří strukturu podobnou lepku. Můžete je i vynechat, ale mazanec bude po upečení hutnější a vlhčí. Přesto ale nečekejte těsto stejné jako klasické kynuté, to by vás tento mazanec zklamal. 

 

Chcete začít s Low Carb stravováním a nevíte, jak na to? E-mailový kurz Základy LowCarb za 5 dní zdarma vám pomůže. 

Mohlo by vás také zajímat…

Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Suroviny na 1 porci: 150g kuřecího prsa2 lžíce olivového nebo kokosového oleje250g mražené nebo čerstvé zeleniny ( mrkev, zelený hrášek, fazolové lusky, listový špenát, brokolici, vhodná je i cuketa, červená paprika...)100ml kvalitního kokosového mléka kousek (1 cm)...

pokračovat ve čtení
Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Pokud vás už nudí obvyklé přípravy kuřecího masa, zkuste tento recept inspirovaný indonéskou kuchyní. Možná jste slyšeli, že do LC stravování nepatří arašídy (jsou to luštěniny a ty se v LC nejí), ale vzhledem k tomu, že mají nízký obsah sacharidů i nízký glykemický...

pokračovat ve čtení
Letní pití bez cukru

Letní pití bez cukru

Čistá voda už vás nudí? Nebo vám nechutná? Rádi byste si alespoň občas dali na osvěžení něco zajímavějšího než jen vodu s citronem? Mám pro vás několik tipů. Ochucené vody Vodu můžete ochutit nejrůznějšími bylinkami, (nízkosacharidovým nebo jiným) ovocem, okurkou a...

pokračovat ve čtení
Pizza rolky

Pizza rolky

Suroviny: 200g strouhané mozzarelly 1 vejce 50g mletých slunečnicových semen 50g mletého lněného semínka ¾ lžíce psyllia nebo 1/4 lžičky xantanové gumy (lze vynechat, dodává těstu strukturu) ½ lžičky soli  ½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva 2 lžíce rajčatového...

pokračovat ve čtení
Semínkový toast

Semínkový toast

Suroviny: 1 vejce  1 vrchovatá lžíce slunečnicových semínek 1 lžíce lněných semínek  ½ lžíce sezamových semínek sůl, případně bylinky nebo koření lžička sádla Postup: Vejce rozklepněte do misky a vidličkou rozšlehejte.Slunečnicová a lněná semínka umelte v...

pokračovat ve čtení
Polévka z pečeného celeru

Polévka z pečeného celeru

Suroviny:  250g celeruLžička máslaLžička olivového oleje 1 cibule1 dcl bílého vína750 ml vývaru100 ml smetany na vaření (nebo smetany na šlehání)Tymián, bylinky, sůl  Postup: Celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Rozložte na plech a upečte,...

pokračovat ve čtení