Salát se zálivkou z avokáda

Zeleninový salát mi přijde něco tak obyčejného, že mě nenapadlo dát sem na blog recept.  Ale protože se často ptáte, jakou zálivku použít (když ne tu klasickou z cukru a octa ani kupovanou) a také, jak kombinovat zeleninu, aby to nebylo pořád to samé, tak sem občas nějaký recept na salát přidám.

Dneska je to listový salát se zálivkou z avokáda. Avokádo je v poslední době hit mezi zdravými potravinami. Bohužel pro nás, není to lokální česká zelenina a vy, kdo mě sledujete, víte, že zastávám teorii, bychom měli jíst spíše potraviny, které rostou u nás. 

Pěstování avokáda není zrovna ekologická záležitost, i když to není až tak obecně známé jako v případě palmy olejné, je na tom avokádo, pokud jde o pěstování, dost podobně.

Takže se vyhýbám tomu, doporučovat avokádo jako superpotravinu, kterou máme jíst k obědu i večeři… ale jednou za čas, pro zpestření, si ji dát určitě můžete. 

Pokud avokádo kupujete jednou za čas, dopřejte si kvalitní, i když dražší, zralé avokádo. V obchodech bývají označená “ready to eat”. Avokádo nesmí být pomačkané, otlačené ani příliš měkké. A počítejte s tím, že je potřeba ho sníst co nejdříve po nákupu, nejlépe do druhého dne.  Jinak se vám může stát, že avokádo skončí v koši. 

Nezralá avokáda jsou sice levnější, ale nikdy nevíte, kdy a jestli vůbec vám doma dozraje a jestli bude dobré.

Dneska jsem se tedy nějak moc rozepsala, tak pojďme k receptu.

 

Suroviny:

450g směs různých listových salátů – nebojte se přidat mladé listy ředkviček, červené řepy, baby špenát nebo i nějaké divoké bylinky (ptačinec, bršlici)

6 ks (80g) cherry rajčat

1 ks (100g)  menší červené papriky

Zálivka:

1 (150g) střední avokádo

Šťáva z půlky citronu

2 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

Sůl, pepř

 

Postup:

Listy na salát dobře omyjte a osušte, cherry rajčata a papriku umyjte a nakrájejte. Naservírujte do misky nebo talíře.

Avokádo rozkrojte, vyndejte pecku a dužinu vydlabejte do misky. Rozmačkejte vidličkou, přidejte citronovou šťávu podle chuti, olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vymíchejte do hladka a servírejte se salátem.

Pro ideální LC jídlo přidejte ještě nějakou bílkovinu, nejlépe s nižším obsahem tuku, protože v salátu už tuku máte dost. Třeba grilovaná krůtí prsa nebo opečenou tresku. 

Doba přípravy: 15 min

Počet porcí: 2

Výživové hodnoty celého jídla:   2 984 Kj   S 38g   B 10g   T 56g

Chcete začít s LC stravováním? S LC průvodcem a jídelníčkem na 14 dní to zvládnete hravě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *