Vláčné muffiny, které díky přidané mrkvi možná ani nemusíte přislazovat. Mrkev a jogurt dodávají těstu vláčnost a strukturu, jakou mají klasické muffiny z mouky (pokud si tu chuť pamatuju správně :-)).
Dřív jsem milovala buchty a koláče a pečivo obecně, ale na Low-Carb už mi to vůbec nechybí a peču hlavně, když někam jedeme a potřebuju mít hotové jídlo s sebou. Muffiny jsou praktické na cesty, výlety nebo do práce.
Sladidlo si přidejte podle sebe a podle své chuti, mně přijdou díky mrkvi sladké dost. Pokud jste ale zvyklí na sladkou chuť, budete nejspíš muset přisladit. Pokud by vám po upečení připadaly muffiny sladké málo, stačí podávat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou, do které dáte trochu ovoce (jahody, maliny).
Suroviny:
1 střední mrkev (80g) nastrouhaná na jemno
20g kokosového tuku nebo rozpuštěného másla
3 vejce
4 lžíce tučného jogurtu (10%)
šťáva z půlky citronu
nastrouhaná kůra z půlky (bio)citronu
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
100g mletých mandlí
100g mletých lískových ořechů
1 lžička mleté skořice
3 lžíce erythritolu (sladidlo volte podle chuti a množství upravte – pokud už jste odvykli sladké chuti, možná se obejdete i bez sladidla)
Postup:
Suroviny vyndáme z lednice alespoň dvě hodiny předem.
Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno.
Mandle a ořechy umeleme v mlýnku na kávu.
Smícháme suché suroviny – mleté mandle a ořechy, jedlou sodu, sůl, sladidlo, nastouhanou kůru z citronu, skořici.
V jiné míse smícháme vejce, povolený kokosový olej (taje okolo 25 °C, pokud ho máte tuhý, trochu ho zahřejte) nebo rozehřáté a zchladlé máslo, jogurt. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Můžete použít ruční mixér.
Nakonec smícháme mokré a suché suroviny, přidáme mrkev a naplníme formy na muffiny.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 20 minut. Vyzkoušejte špejlí – píchněte ji do těsta, jakmile je suchá, je hotovo. Muffiny nevysušte, ale pozor, ať nejsou nedopečené.