Losos a mrkvovo-celerová kaše

Pro 17, 2018 | Low-Carb recepty

Dnešní Low-Carb recept je v předvánočním duchu. Nejedná o českou klasiku, ale ryba tam je a celer a mrkev jsou také tradiční suroviny, a v této kombinaci jde o zajímavé jídlo.

Tato kaše chutná většinou i lidem, kteří jinak celer moc nemusí (a já k nim patřím). Docela jsem se této kombinace bála, ale nakonec je z toho má oblíbená příloha.

Mrkev v kaši utlumí chuť celeru a celer zase zmírní sladkost mrkve. S poměry mrkve a celeru si můžete hrát a najít si kombinaci, která vám chutná nejvíc. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho do kaše přidat, kaši to dodá zajímavou chuť.

Suroviny na 2 porce:

120g mrkve

250g celeru

15g másla

20 – 50g smetany ke šlehání

260g lososa

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

Sůl pepř, citron, rozmarýn

Postup:

Mrkev a celer umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte v páře doměkka. Zelenina musí být hodně měkká, aby šla rozmixovat do hladka. Pokud vaříte ve vodě, nechte po uvaření dobře okapat. Já mám raději vaření v páře, zelenina si uchová si barvu a líp chutná. 

Přendejte do vyšší nádoby, ve které vám zelenina půjde dobře mixovat tyčovým mixérem. Pokud přidáváte zázvor, přidejte zhruba 1 cm  nastrouhaného zázvoru a dobře promixujte se zeleninou. Osolte, přidejte máslo a část šlehačky. Rozmixujte dohladka. Případně přidejte smetanu dokud kaše nebude řídká / hustá podle toho, jak ji máte rádi.

Zatímco vaříte zeleninu, opečte si na pánvi lososa. Rozehřejte máslo s olivovým olejem a lososa opečte na středním plameni. Začněte péct stranu s kůží, když je losos lehce propečený, opečte krátce i z druhé strany. Moc ho nepropečte, střed můžete nechat klidně lehce nedopečený.

Ozdobte citronem a rozmarýnem.

Dobrou chuť!

 

Zajímá vás LC stravování a chcete se to toho pustit? Průvodce po Low-Carb vám začátky na LC (nízkosacharidovém) stravování usnadní.

Mohlo by vás také zajímat…

Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Pokud vás už nudí obvyklé přípravy kuřecího masa, zkuste tento recept inspirovaný indonéskou kuchyní. Možná jste slyšeli, že do LC stravování nepatří arašídy (jsou to luštěniny a ty se v LC nejí), ale vzhledem k tomu, že mají nízký obsah sacharidů i nízký glykemický...

pokračovat ve čtení
Letní pití bez cukru

Letní pití bez cukru

Čistá voda už vás nudí? Nebo vám nechutná? Rádi byste si alespoň občas dali na osvěžení něco zajímavějšího než jen vodu s citronem? Mám pro vás několik tipů. Ochucené vody Vodu můžete ochutit nejrůznějšími bylinkami, (nízkosacharidovým nebo jiným) ovocem, okurkou a...

pokračovat ve čtení
Pizza rolky

Pizza rolky

Suroviny: 200g strouhané mozzarelly 1 vejce 50g mletých slunečnicových semen 50g mletého lněného semínka ¾ lžíce psyllia nebo 1/4 lžičky xantanové gumy (lze vynechat, dodává těstu strukturu) ½ lžičky soli  ½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva 2 lžíce rajčatového...

pokračovat ve čtení
Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

Suroviny: 1 měkký tvaroh (ve vaničce) 2 vejce 140g mletých loupaných mandlí 70g mletého kokosu 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů 1 lžíce psyllia  1/4 lžičky xantanové gumy  100g rozpuštěného másla Sladidlo dle chuti a preference (ochutnejte těsto) - já dávám 3...

pokračovat ve čtení
Semínkový toast

Semínkový toast

Suroviny: 1 vejce  1 vrchovatá lžíce slunečnicových semínek 1 lžíce lněných semínek  ½ lžíce sezamových semínek sůl, případně bylinky nebo koření lžička sádla Postup: Vejce rozklepněte do misky a vidličkou rozšlehejte.Slunečnicová a lněná semínka umelte v...

pokračovat ve čtení
Polévka z pečeného celeru

Polévka z pečeného celeru

Suroviny:  250g celeruLžička máslaLžička olivového oleje 1 cibule1 dcl bílého vína750 ml vývaru100 ml smetany na vaření (nebo smetany na šlehání)Tymián, bylinky, sůl  Postup: Celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Rozložte na plech a upečte,...

pokračovat ve čtení