Muffiny s borůvkami

  • by

Lehké, nadýchané muffiny, které se rozpadají na jazyku. Kombinace citronové kůry a borůvek mě dostala, ale klidně se obejdete i bez citronové kůry. Vyzkoušejte i s jiným ovocem, černý rybíz nebo ostružiny budou fungovat výborně.

Pokud máte raději muffiny hutné, z těžšího těsta, vyměňte poměr mandlové a kokosové mouky. Čím více dáte kokosové mouky, tím hutnější a míň nadýchané muffiny budou.

 

Suroviny:

120g mletých mandlí 

90g mletého kokosu 

Špetka soli

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (vinný kámen)

1 lžička jedlé sody

Sladidlo dle chuti – já dávám 2 lžíce xylitolu nebo erythritolu a špetku stévie. Tentokrát jsem dala 2 lžíce čekankového sirupu

Kůra z jednoho bio citronu

2 vejce

2 lžíce kokosového tuku (nebo rozpuštěného másla)

3 lžíce zakysané smetany 

50g borůvek (malin, rybízu, ostružin)

Postup: 

Vejce a zakysanou smetanu vyndejte z lednice min. 1 hodinu předem a nechte ohřát na pokojovou teplotu.

V elektrickém mlýnku na kávu umelte mandle a strouhaný kokos. Můžete také koupit kokosovou a mandlovou mouku, ale ty bývají často odtučněné a v těstě se pak chovají jinak. Navíc mleté mandle rychle žluknou, já proto raději melu před použitím. A to vyjde i levněji. 

Umleté mandle a kokos smíchejte se solí, práškem do pečiva a lžičkou jedlé sody. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.

Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou a kokosovým tukem (nebo rozpuštěným máslem pokojové teploty), přidejte sladidlo dle preferencí a chuti. Já muffiny pekla hlavně pro děti, proto jsem přidala čekankový sirup (kupujte ten označený „pro děti“ – je bez přidané sukralózy). 

Čekankový sirup můžete použít i v LC, článek o LC sladidlech a můj názor na ně najdete zde. 

Nakonec vmíchejte sypké suroviny, krátce promíchejte a naplňte košíčky na muffiny. Neplňte formičky až po okraj, muffiny dost naběhnou. Mně toto množství vyjde akorát na 12 muffinů.

Posypte ovocem a pečte v troubě zhruba 20 minut na 180°C. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je hotovo. LC těsta je potřeba dobře propéct, mají tendenci  být příliš mokrá. 

 

Chutnal vám tento recept a chcete začít s LC a nevíte, jak na to? Začněte LC manuálem zdarma. 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *