Jak na rychlokvašenou zeleninu

Rychlokvašená zelenina vzniká fermentací tzv. mléčným kvašením, díky kterému je stravitelnější a výživově hodnotnější. 

Kvašením vznikají bakterie mléčného kvašení, tyto bakterie jsou dobré pro naši střevní mikroflóru a ta je zase dobrá pro naše trávení, ale i psychickou a fyzickou kondici. 

Střevní mikroflóra má vliv na naši imunitu, psychiku a celkové zdraví a dobrou kondici, ale nejspíš i na to, jestli jsme štíhlí a nebo máme kila navíc.

Díky fermentaci si kvašená zelenina udrží vitamín C, obsahuje i další vitamíny a minerály, včetně vitamínu K2, který najdeme jen v málokteré potravině a který je důležitý pro správné vstřebávání vápníku a vitamínu D (více dr. mercola).

Rychlokvašenou zeleninu je dobré jíst po celý rok, ale k podzimu a zimě se tak nějak hodí nejvíc. Dejte si porci každý den. Nebo ještě lépe lžíci kvašené zeleniny ke každému jídlu. Lepší je jíst pravidelně menší množství než sníst sklenici rychlokvašené zeleniny najednou a pak dlouho nic.

Pokud vaše střevní mikroflóra není v nejlepší kondici, začněte nejprve s menším množstvím rychlokvašené zeleniny, ať mají vaše střeva čas si zvyknout. 

Jak si rychlokvašenou zeleninu připravit?

Základní postup je jednoduchý, připravte si vhodnou nádobu na kvašení (hodí se např. velká zavařovačka), dobře očištěnou a nakrájenou zeleninu, sůl, případně koření dle chuti. 

Doporučuji jako základ použít zelí, ke kterému můžete přidat třeba řepu, jablka, mrkev, cibuli, česnek. 

Nádobu nepotřebujete žádnou speciální, stačí obyčejná velká zavařovací sklenice, kterou dobře umyjte. 

Jak na to? 

Krok 1: Umyjte zavařovačku (nemusíte vyvařovat).

Krok 2: Umyjte a do větší mísy nastrouhejte (nakrájejte) zelí a další zeleninu.

Krok 3: Dobře osolte – na 1 kg zeleniny přidejte 2 lžíce soli, sůl je důležitý konzervant, proto nešetřete. Na druhou stranu, pokud to se solí přeženete, bude vám to špatně kvasit. 

Krok 4: Zeleninu umytýma rukama pomačkejte a nechte odležet a pustit šťávu, to trvá zhruba hodinu. 

Krok 5: Zeleninu pořádně napěchujte do sklenice, abyste se zbavili vzduchu. Zalijte puštěnou šťávou – všechna zelenina musí být ponořena. Pokud máte šťávy málo, dolijte převařenou a vychladlou vodou. 

Krok 6: Teď je dobré zeleninu zatížit – nějakou (umytou) menší nádobou – funguje menší zavařovačka, nebo zkuste pytlík s vodou (fotka níže). Nezapomeňte, že zelenina musí být dobře upěchovaná a ponořená v tekutině, aby se k ní nedostal žádný vzduch. 

Krok 7: Nechte 2 – 4 dny v pokojové teplotě kvasit, záleží na teplotě i druhu zeleniny. Já nechávám kvasit ve špajzu ve tmě, světlo ničí některé vitamíny. Zelenina začne různě probublávat a také ze sklenice bude utíkat voda. Postavte raději sklenici do hlubokého talíře nebo jiné vhodné nádoby. 

Krok 8: Jakmile je zelenina hotová tak akorát podle vaší chuti, vyndejte zátěž a skladujte v lednici. Mám zkušenost, že v lednici vydrží kvašená zelenina měsíce. Ale i v chladu pořád pracuje a mění chuť.

Zelí můžete ochutit klasicky kmínem a cibulí nebo přidat jablko, ale nebojte se vyzkoušet i méně obvyklé kombinace nebo koření. Pokud si nejste jisti, jestli vám to bude chutnat, udělejte si nejprve menší množství na zkoušku. Pro inspiraci jsem si pro vás připravila recepty na méně obvyklé kombinace.

Rychlokvašené zelí s indickým kořením

  • Půl hlávky zelí (může být i špičaté nebo čínské)
  • 2 mrkve
  • Kurkuma
  • Římský kmín
  • 1 chilli paprička
  • Sůl (2 lžíce na 1 kg zeleniny)
  1. Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte, mrkev oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Prosolte, rukama hodně promačkejte a nechte hodinu stát. 
  2. Zeleninu promíchejte s kořením podle své chuti, já dávám asi dvě lžíce kurkumy, lžičku římského kmínu a jen trochu chilli papričky. Napěchujte do sklenice tak, abyste dostali ven vzduch. 
  3. Teď je potřeba zeleninu zatížit – zkuste zavařovačku, která se vejde do hrdla sklenice se zeleninou a nebo použijte pytík s vodou. Nezapomeňte vložit do nějaké větší nádoby, kam bude utíkat šťáva. 
  4. Nechte pár dní stát při pokojové teplotě, jakmile zelenina vyhovuje vaší chuti, uložte do lednice.

Zelí s řepou

  • Půl hlávky zelí
  • 2 menší řepy
  • Sůl, kmín 
  1. Zelí nakrájejte, řepu oloupejte a nastrouhejte. Prosolte (2 lžíce soli na 1 kg zeleniny), rukama zeleninu pomačkejte, aby pustila šťávu a nechte stát.
  2. Přidejte kmín, promíchejte a napěchujte do sklenice. Vložte pytlík s vodou a nechte pár dní kvasit při pokojové teplotě. Poté skladujte v lednici. 

Zelí s mrkví a čerstvým koriandrem

  • Půlka hlávky zelí 
  • 2 mrkve
  • Hrst čerstvého koriandru (listy) 
  • 1 jarní cibulka
  • lžíce hořčičných semínek
  • 2 lžíce soli na 1 kg zeleniny
  1. Zelí nakrájejte, mrkev očistěte a nastrouhejte, prosolte a nechte pustit šťávu.
  2. Přidejte pokrájený koriandr, jarní cibulku a hořčičné semínko, promíchejte a napěchujte do čisté sklenice, přidejte zátěž a nechte kvasit v pokojové teplotě. Poté skladujte v lednici.

Chcete dostat cukr pod kontrolu, jíst zdravěji, získat více energie? Připravila jsem pro vás e-mailový kurz Základy Low-Carb stravování za 5 dní. Zdarma ke stažení zde.

Napsat komentář