Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Pokud vás už nudí obvyklé přípravy kuřecího masa, zkuste tento recept inspirovaný indonéskou kuchyní.

Možná jste slyšeli, že do LC stravování nepatří arašídy (jsou to luštěniny a ty se v LC nejí), ale vzhledem k tomu, že mají nízký obsah sacharidů i nízký glykemický index, můžete si je z tohoto pohledu s klidem dát.

Problémem mohou být spíše plísně, které se v arašídech často vyskytují, a i když spotřebitelské testy arašídů v posledních letech vycházejí dobře, raději nejezde arašídy moc často a ve velkém množství.

Suroviny na 2 porce:

Maso:

  • 300g kuřecího masa (prsa)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • sůl, pepř

Omáčka z arašídů:

  • 3 lžíce jemného arašídového másla (bez přidaného cukru a zahušťovadel)
  • 4 lžíce kvalitního kokosového mléka (bez přidaných zahušťovadel)
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 1 – 2 lžíce šťávy z limetky (citronu)
  • chilli paprička (podle chuti)

Příloha:

3 menší cukety

Postup:

  1. Maso naložte do marinády ze sójové omáčky a citronové šťávy a nechte několik hodin, nejlépe přes noc odležet.
  2. Poté maso opečte na přepušteném másle.
  3. Omáčku připravte tak, že v menším kastrůlku rozehřejete arašídové máslo, přidejte kokosové mléko, šťávu z limety, sójovou omáčku a krátce prohřejte (nevařte). Šťávu z limety a sójovou omáčku přidávejte podle chuti postupně, abyste dosáhli požadované sladko – slano – kyselo -pikantní chuti. Nakonec přidejte chilli papričku, pokud chcete. Nezapomeňte, že budete mít osolené cukety, tak to nepřežeňte se sójovkou.
  4. Cuketu nastrouhejte vroubkovanou škrabkou na zeleninu (koupíte v domácích potřebách za pár korun) nebo spiralizérem, posolte (asi půl lžičky soli) a nechte 15 minut stát.
  5. Z cukety vyždímejte vodu – já to dělám tak, že prosolenou cuketu přendám do sítka a čistýma rukama vymačkám všechnu vodu.
  6. Nakonec cuketu prohřejte na pánvi. Použijte nepřilnavou pánev nebo přidejte lžičku olivového oleje nebo přepuštěného másla, aby se vám cuketa nepřichytila.
  7. Prohřátou cuketu podávejte s opečeným masem a omáčkou.
  8. Místo cukety můžete podávat i květákovou rýži. Postup na rýži najdete zde.
  9. Nechte si chutnat!

Počet porcí: 2

Nutriční hodnoty 1 porce: E: 1 831 KJ S 11g B 45g T 23g

Začínáte s LC stravováním a nevíte, jak na to? E-mailový kurz Základy LC stravování za 5 dní vás zdarma provede prvními kroky.