Úplně jednoduché a rychlé placky. Můžete si vyhrát se sýrem, který do nich přidáte. Vyzkoušejte přidat různé bylinky a koření.
Suroviny:
500 g brokolice
150g tvrdého sýru (cheddar, eidam)
1 vejce
2 lžíce mletého lněného semínka (lze nahradit psyliem, mletou slunečnicí nebo úplně vynechat)
sůl, pepř, případně stroužek česneku
sádlo na pečení
Postup:
Brokolici uvařte na páře do měkka. Pokud vaříte ve vodě, dobře slijte a nechte okapat. Já používám brokolici i s košťálem, odkrojím pouze nejtvrdší část.
Uvařenou brokolici nakrájíme na drobno (můžeme i lehce rozmačkat vidličkou), smícháme se strouhaným sýrem, vejcem, lněným semínkem, solí, pepřem, rozmačkaným česnekem. Snažíme se, aby se směs spojila. Lněné semínko dávám hlavně z toho důvodu, že obsahuje velké množství omega3 mastných kyselin, pomáhá držet směs pohromadě.
Je potřeba ale mlít čerstvě, nekupujte už nametou lněnou „mouku“, rychle oxiduje a ztrácí výživnou hodnotu a také hořkne. Raději si umelte semínka v mlýnku na kávu. Já používám i tyčový mixér a vysokou nádobu, jinak semínka létají po celé kuchyni.
Z hmoty vytvarujem placky, které smažím na pánvi na sádle nebo oleji. Můžete péct i v troubě, jen nebudou tak křupavé.
Servírujte třeba se zakysanou smetanou smíchanou s čerstvým koriandrem nebo zelenou petrželkou. Placky jsou dobré i jako příloha k masu.
Chcete začít s Low-Carb stravováním a nevíte, jak na to? Začněte s e-mailovým kurzem zdarma Základy Low-Carb za 5 dní.