Co to je Low- Carb stravování?

Low-Carb (často taky Low-Carb High Fat = nízkosacharidové stravování s vysokým podílem tuku) je styl stravování, kdy výrazně snížíme počet přijímaných sacharidů a nahradíme je zvýšeným příjmem zdravých tuků.

Bílkoviny přijímáme ve stejné míře jako v běžném stravování.

Při tomto stylu stravování udržujeme příjem sacharidů do 80g za den (oproti běžnému příjmu 200 a více gramů sacharichů denně).

 

V praxi to znamená, že vyřadíme jakékoli běžné sacharidové přílohy, chleba a pečivo, většinu ovoce. Sacharidy tedy přijímáme hlavně ze zeleniny.

LC rozhodně není o nízkém energetickém příjmu nebo hladovění. Není nutné ani počítat kalorie. Je dobré jíst podle chuti a dosyta.

 

Proč začít jíst Low-Carb?

  • Zbavíte se závislosti na cukru
  • Najíte se do sytosti a zároveň tento styl snižuje pocit hladu (sacharidy u někoho pocit hladu zvyšují a způsobují tzv.vlčí hlad)
  • Můžete si dopřát jídlo, které vám chutná
  • Zhubnete
  • Dodáte svému tělu dostatek energie a živin
  • Zlepšíte svůj zdravotní stav
  • Získáte více energie
  • Zbavíte se vlčího hladu a propadů energie po jídle
  • Odstraníte inzulínovou rezistenci
  • Jíte bez výčitek, nemusíte počítat a sledovat, kolik jste toho snědla
  • Zlepší se vám trávení. Většina lidí se zbaví nadýmání a jiných trávicích potíží